Vaga general: el 29 de setembre les dones també tenim una cita al carrer

Sandra Ezquerra|La Directa[1]. Arrel del Primer de Maig alternatiu d’aquest any a Barcelona vàries activistes del feminisme anticapitalista ens vam reunir i expressàrem que la defensa dels drets laborals i socials ha d’incloure també una lluita contra les desigualtats que totes les dones seguim patint i que s’aguditzen en temps de crisi com l’actual. Si bé avui les dones sumem el 45,22% de la població activa registrada i el 45,60% de les persones compatibilitzades com a ocupades a Catalunya, els debats polítics, socials i fins i tot sindicals entorn els efectes de la crisi i les respostes del govern no solen prendre en consideració la nostra realitat en tant que dones al mercat de treball i a la societat en general.

Les batalles lliurades pel moviment feminista han obtingut victòries inimaginables fa només unes dècades. Les dones del nou mil·lenni en som hereves i beneficiàries: gaudim d’un major accés a recursos, d’una major presència en l’àmbit públic i d’una progressiva, malgrat que insuficient, incorporació de les nostres demandes en la legislació dels últims anys. Tanmateix, ens queda un llarg camí per recórrer. La nostra presència al mercat laboral segueix estant caracteritzada per altes taxes de parcialitat, de temporalitat, de discriminació salarial, de segregació, etc. Aquesta presència secundària resulta, malgrat els discursos que anuncien la mort del patriarcat, del fet que les càrregues domèstiques i de cura continuen, encara a dia d’avui, recaient sobre nosaltres. Les dones tenim grans dificultats per conciliar vida laboral amb vida personal i familiar, i això té efectes enormement negatius en la nostra capacitat d’accedir a una feina remunerada, en les nostres condicions laborals i en la nostra qualitat de vida.

Pel que fa a les respostes de les administracions, les retallades en despesa pública tindran un impacte desproporcionat sobre les dones, ja que la nostra important presència en el sector públic farà que siguem nosaltres les principals víctimes de la reducció de salaris i llocs de treball. A més, la nostra precarietat ens farà patir de forma especialment greu les retallades socials, i la pèrdua de suport públic a les famílies serà compensada, de nou, per la intensificació del nostre treball de cura a la llar.

La Reforma Laboral, a banda d’accentuar la vulnerabilitat específica de les dones, elimina la bonificació per a la nostra contractació, la qual, si bé constituïa un remei clarament insuficient, no passa a ser substituïda per una prevenció de les causes de fons de la nostra discriminació laboral. A més, la Reforma conserva intactes els incentius a la contractació parcial, principal causa de la dualització per gènere del mercat de treball, i reforça d’aquesta manera la inserció laboral precària de les dones i la nostra responsabilitat desproporcionada en tasques de la llar. D’altra banda, la major mobilitat que introdueix la Reforma perjudica comparativament a les dones, ja que disposem de menor flexibilitat que els homes. Finalment, la Reforma no inclou les treballadores del servei de la llar dins l’ET i perpetua així la discriminació d’un activitat laboral històricament femenina i duta a terme avui en dia majoritàriament per dones migrades. Pel que fa a la proposta de reforma de les pensions, l’ampliació del període de càlcul de cotització per a les pensions també afectarà particularment a les dones: arrel de la nostra concentració en l’economia informal i precària, així com de la freqüent interrupció de la nostra vida laboral per tenir cura de fills i altres familiars, trobarem més dificultats a l’hora d’assolir la cotització exigida.

És per tot això que la vaga general també ha de ser una lluita feminista. A nosaltres també ens sobren els motius per dir NO a aquesta crisi i a les reformes que la fan caure sobre les i els que no l’hem creada. El 29 de setembre les dones també tenim una cita ineludible al carrer.

[1] Article aparegut el 22 de setembre al número 197 de La Directa.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s